ORDER  EXPRESS:
0122366551 / 0162251579

GAMATEMAS.COM

PUSAT JUALAN ONLINE PRODUK GAMATEMAS DIPERCAYAI SEJAK 2003

Buasir


Buasir atau hemorrhoids merupakan keluhan mereka yang kerap sembelit. Lain-lain faktor yang boleh menyebabkan buasir ialah keadaan meneran(mereka yang sering mengangkat berat dan menjerit), pekerjaan yang duduk lama di atas kerusi keras(pemandu lori, pemacu kuda), mengandung dll. Buasir adalah sebenarnya kusyen tisu jaringan salur darah yang mengembang di bahagian dubur. Tanda buasir dalaman ialah selepas membuang najis, ia diikuti dengan titisan darah merah sementara tanda buasir luaran ialah bengkak di bahagian dubur yang kadangkalanya menyakitkan. Pesakit buasir hendaklah mengelakkan dari sembelit (minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari dan makan banyak serat spt sayuran dan buahan). Makanan yang pedas dan berempah juga eloklah dielakkan. Perbuatan yang menjurus kepada meneran hendaklah dihindarkan.

Pemeriksaan doktor hendaklah dilakukan untuk memastikan tiada sebab lain seperti tumor pelvik, lemah jantung ataupun portal hipertensi yang menjadi punca buasir. Gamat boleh membantu melancar pengaliran darah di jaringan hemorrhoid tersebut. Ia turut membantu menghindari radang dan mempercepatkan penyembuhan luka. Kesan antinosiseptif oleh gamat boleh mengurangkan rasa sakit dan tidak selesa pada buasir luaran. Kesan lawas juga boleh mengelakkan sembelit.

C3 Spirulina pula didapati mampu melawaskan dan melegakan sembelit di samping membekalkan nutriens yang perlu untuk membantu mengatasi buasir.

G-café mengandungi kafein yang boleh merangsang pergerakan peristaltik usus dan ini membantu melawaskan sembelit. Ubi jaga juga turut merangsang pengaliran darah yang boleh mengelakkan dari darah terkumpul di bahagian buasir dan mengecutkannya.


DISYORKAN MAKANAN TAMBAHAN

 • C3 Spirulina
  2 sudu besar 2 kali sehari (2 Sudu Besar (1 cup seperti yang disediakan bersama produk dibancuh dengan segelas air sejuk - bergantung kepada tahap kepekatan yang diingini)
 • Pati Gamat Oren
  1 sudu besar 2 kali sehari - Elok dimakan 1/2 jam selepas Bioseed (Peringatan: Jika anda ada alahan pada perisa Oren, sila gunakan Pati Gamat Biru)
 • Bioseed Moringa
  Makan 1/2 jam sebelum makan dan minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari supaya Bioseed boleh bertindak dengan baik)
 • G-Cafe Ubi Jaga Light @ Pegaga 2 cawan sehari

KEGUNAAN LUARAN

 • Gel Gamat disapukan pada buasir luaran